
„Pentru mine, a fost emoționant să văd cât de mult se bucură, la piscină, copii care au fost plecați în tabără pentru prima dată în viața lor” – și-a încheiat prezentarea Erika Molnar, coordonatoarea din partea Primăriei Orașului Pecica a proiectului „Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica”, în fața a peste o sută de participanți sosiți din toată țara la Conferința de bilanț a Programului „Dezvoltare locală”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Cu 111 proiecte implementate în mai bine de o mie de localități din întreaga țară, cu un buget total de peste 86 de milioane de euro, România este al doilea beneficiar al Granturilor Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene.
Acestea reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice.
Micii beneficiari ai Centrului de zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copiii Pecica au trimis desene cu clădirea nou-construită, luminoasă și spațioasă, în care se întâlnesc, în fiecare după-masă. Își fac lecțiile, colorează, cântă și fac mișcare pe terenul de sport multifuncțional.
Clădirea este una dintre rezultatele concrete ale proiectului derulat de administrația locală, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica.
În cadrul proiectului, timp de doi ani, au avut loc activități educative, culturale și sportive, cu specialiști și beneficiari de toate vârstele, care au aflat mai multe despre drepturile lor.
Tinerii de etnie romă au participat la antrenamente sportive și la ore de muzică tradițională, în 2023 fiind organizate mai multe spectacole de muzică romă, care au avut mare succes în rândul pecicanilor de toate etniile.
„Prin colaborare, inovare și implicare, Programul „Dezvoltare locală” a demonstrat că schimbarea este posibilă chiar și în cele mai vulnerabile comunități” – consideră reprezentanții Fondului Român de Dezvoltare Socială, organism de interes public înființat de Guvernul României, operatorul Programului „Dezvoltare locală”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.