Skip to content

Martie 2023

LUCRĂRILE DE TURNARE A FUNDAȚIEI CENTRULUI DE ZI, CONTINUĂ!

Clădirea multifuncțională se ridică în vecinătatea Școlii Primare nr. 1, din cartierul Cocota, în cadrul proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica, derulat de Primăria Orașului Pecica împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica.

Imobilul va oferi spații pentru desfășurarea de activități educative, recreative, creative și de socializare, pentru a stimula participarea școlară a copiilor și a preveni abandonul școlar.

Copiii și tinerii vor putea face mișcare pe noul teren de sport (fotbal, baschet, volei și tenis de câmp), urmând să fie organizate competiții și excursii.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 980.643 de Euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE si norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor.

ÎNTÂLNIRI DE LUCRU CU MEMBRI AI COMUNITĂȚII PECICANE

O nouă întâlnire din cadrul campaniei de creștere a conștientizării pe teme anti-discriminare țintind populația majoritară în urma implementării proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica s-a desfășurat cu membri importanți ai comunității din instituțiile locale, dar și mici antreprenori locali.

Activitățile organizate promovează respectarea drepturilor romilor, combaterea atitudinii antirome, stereotipurilor și hărțuirii în rândul cadrelor didactice și specialiștilor în comunitatea Pecica.

FURNIZARE DE SERVICII DE OCUPARE

Pentru a sprijini persoanele aflate în dificultate să își găsească un loc de muncă, prin specialiștii Dgaspc Arad, experți ocupare în implementarea proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica și partenerii noștri din Primăria Orașului Pecica, furnizăm servicii de ocupare constând în evaluare inițială, informare și consiliere vocațională pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru schimbarea acestuia în funcție de abilitățile personale și de nivelul de școlarizare al persoanei din grupul țintă al proiectului, îndeosebi persoane de etnie romă din comunitatea pecicană. O consecință a activității derulate va fi și reducerea numărului de persoane asistate social și astfel creșterea nivelului de trai a populației vizate. Cu ocazia întâlnirii de astăzi la care au participat 10 beneficiari au fost împărțite rucsacuri și stick-uri de memorie, utile celor care se află în căutarea unui loc de muncă.

ACTIVITATE CU CARACTER PREVENTIV

Activitate educațională pentru prevenirea delincvenței juvenile, traficului de persoane și consumului de droguri organizată de experții incluziune ai Dgaspc Arad în parteneriat cu specialiștii Primăriei orașului Pecica.

Întâlnirea a avut loc cu un grup de elevi ai școlii din localitate, fiindu-le prezentate diverse filmulețe educative și de impact, mărturii video realizate chiar cu victime ale traficului de persoane sau consumatori de droguri.

TENISUL DE CÂMP, ÎN TEORIE

Pe parcursul lunii martie au avut loc două întâlniri teoretice pentru copii înscrişi la tenis.

În cadrul primei întâlniri, discuţiile s-au axat pe beneficiile acestui sport, care datează din secolul al XIV-lea, creat de călugări europeni.

Cea de a doua întâlnire a fost mai tehnică: s-a definit setul, cum se execută servele şi loviturile corect etc.

TOTUL DESPRE FOTBAL

Responsabilii de activitățile sportive din cadrul proiectului au început, în cursul acestei luni, pregătirea teoretică a copiilor implicați în cea de a doua ramură sportivă prevăzută.

Juniorii de diferite vârste au făcut cunoștință cu regulile de bază ale fotbalului și au văzut că, deși este un sport la care toată lumea crede că se pricepe, fără cunoștințe teoretice, rezultatele apar mai greu în teren.

Copii au fost entuziaști, au sosit purtând tricoul jucătorului favorit și au pus multe întrebări.