Skip to content

Iunie 2022

MIC-ÎNDRUMAR DE CREȘTERE A COPILULUI PENTRU FEMEILE DE ETNIE ROMĂ DIN ORAȘUL PECICA

„Aspectele evolutive ale copilului și nevoile acestora în funcție de categoria de vârstă”, au reprezentat tema întâlnirii cu femeile de etnie romă din comunitatea locală din Pecica, incluse în grupul țintă al proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica.

Experții abilitare din echipa mobilă a DGASPC Arad, împreună cu specialiștii din Primăria Pecica, au urmărit cu ocazia întâlnirii: asistarea participanţilor în identificarea serviciilor adecvate nevoilor copilului, prin oferirea informaţiilor concrete despre serviciile de sănătate, terapeutice, educaţionale, recomandate pentru a susţine dezvoltarea şi funcţionarea copilului, consolidarea abilităților și cunostințelor participanţilor privind îngrijirea si educarea copilului, vizând în aleași timp și creșterea respectului de sine.

Activitatea a fost structurată într-o parte teoretică (prezentare Powerpoint) și o activitate interactivă, femeile rome, participante fiind implicate în discuții libere, au formulat întrebări și au împărtășit experiențe personale pe tema supusă dezbaterii.

ROLURILE FAMILIALE ȘI GESTIONAREA SITUAȚIILOR DE CRIZĂ

O nouă întâlnire cu beneficiarele din grupul țintă al proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica s-a desfășurat la sediul promotorului, Primăria Pecica, pe tema „Rolurile familiale și gestionarea situațiilor de criză”.

Activitatea a vizat dezvoltarea abilităților parentale, experții abilitare ai DGASPC Arad, oferind servicii de consiliere si informare femeilor și tinerelor rome din orasul Pecica pentru producerea schimbărilor la nivelul cunoștințelor, atitudinilor, abilităţilor parentale, favorabile unei bune creşteri şi dezvoltări ale copiilor şi păstrarea coeziunii familiei.

INTRODUCERE ÎN LUMEA NOTELOR MUZICALE

După ce au făcut cunoștință cu diferite instrumente muzicale, cum ar fi vioara sau acordeonul, copii participanți la activitățile pentru dezvoltarea competențelor muzicale s-au pus pe învățat. Elevii de ciclu primar și gimnazial au făcut cunoștință cu lumea fascinantă a notelor muzicale. Chiar dacă au de însușit multe elemente noi, copii au fost entuziaști și au realizat cu sârguință exercițiile primite în cadrul întâlnirii derulate de Asociația Culturală a Minorităților din Pecica (partener nr. 2 în cadrul proiectului).

DESPRE DEZVOLTAREA CAPACITĂȚILOR INDIVIDUALE

Cum realizăm un program zilnic eficient, cum organizăm bugetul familiei astfel încât resursele financiare să acopere cheltuielile zilnice, dar și despre importanța respectului față de propria persoană și de cei din jur, sunt doar câteva din noțiunile evidențiate de colegele noastre din echipa mobilă care lucrează cu persoanele de etnie romă din grupul țintă al proiectului “Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica”. Activitatea face parte din Programul de management și gestionare a propriilor resurse pentru persoanele de etnie romă, organizat de de data aceasta de experții abilitare ai DGASPC Arad pe tema “Dezvoltarea capacităților individuale în managementul vieții de familie”.Suntem bucuroși de fiecare dată când persoanele din grupul țintă reacționează pozitiv și participă activ la dezbaterile pe temele alese.