ACTIVITĂȚI DE FURNIZARE DE SERVCII DE OCUPARE
Cea de-a doua întâlnire s-a derulat la Pecica cu un grup mixt de beneficiari din grupul țintă al proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica, Expertul pe componenta ocupare desfășoară activități de furnizare de servicii de ocupare, de evaluare inițială și oferirea de informare și consiliere vocațională.
Scopul acestor activități este creșterea oportunităților de angajare în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, în special a celor aparținând etniei rome, ocuparea unui loc de muncă fiind considerate una dintre principalele căi de incluziune socială și participarea în comunitate, oferind persoanelor vulnerabile un statut, mijloace financiare pentru a fi independente, control asupra propriei vieți și respect de sine.
Sesiuni de formare cu cadre didactice, specialiști, angajatori – reprezentanți ai pieței muncii, membri ai comunității, reprezentanți ai etniei rome
O nouă întâlnire în cadrul proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica cu cadrele didactice, specialiști, angajatori – reprezentanți ai pieței muncii, membri ai comunității, reprezentanți ai etniei rome din orașul Pecica – în scopul elaborării unui ghid ca și instrument antidiscriminare privind etnia romă, apreciind că aceștia se pot constitui în agenți ai schimbării în ceea ce privește stereotipurile și discriminarea.
În cadrul acestor întâlniri se realizează, inițial, o formare a participanților cu privire la lucrul cu etnia romă, urmând ca, pe viitor, să fie prezentate rezultate/experiențe/modele pozitive din activitățile derulate cu beneficiarii în proiect. Profesioniștii vor fi implicați în elaborarea instrumentului antidiscriminare, ca rezultat al experienței acumulate prin implementarea activităților proiectului.
ÎNTÂLNIRI EDUCVATIVE CU ROL PREVENTIV ÎN COMUNITATEA PECICANĂ
Experții incluziune din cadrul DGASPC Arad care ajută la implementarea proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica s-au întâlnit cu un grup de elevi de liceu și cadre didcatice, membri ai comunității pecicane aparținând populației majoritare, care locuiesc în zonele de intervenție ale proiectului, derulând cu aceștia activități educaționale de prevenire a delincvenței juvenile, traficului și consumului de droguri.
Tinerii au urmărit un filmuleț educativ, realizat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, cu persoane private de libertate, ajunse în spatele gratiilor pentru comiterea unor infracțiuni din sfera propusă de tema activității noastre preventive.
Astfel, au putut asculta mărturiile acestora despre circumstanțele în care au ajuns în penitenciar, anturajele periculoase pe care le-au frecventat, experiențele trăite în închisoare, dar mai ales despre regretele tardive pe care le au ca urmare a comiterii de infracțiuni care le-au influențat viața, lor și familiile lor.
La final, elevii și cadrele difactice au pus întrebări și au purtat un dialog interactiv cu colegii noștri, specializați în activități cu caracter preventiv.
Mulțumim reprezentanților școlii care susțin aceste activități în unitățile de învățământ.