Skip to content

Iulie 2023

PAȘI CONCREȚI SPRE GHIDUL ANTIDISCRIMINARE

Incluziunea romilor este un proces care presupune o schimbare importantă în mentalitatea majorităţii, nu doar în mentalitatea romilor. În acest sens prin activitățile proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica specialiștii implicați în implementarea proiectului organizează o campanie de creștere a conștientizării pe teme anti-discriminare, țintind populația majoritară.

Întâlnirile cu reprezentanți ai mai multor instituții – primărie, poliție, cadre sanitare, cadre didactice au reprezentat pași concerți în vederea elaborării unui ghid ca instrument anti-discriminare privind etnia romă în cadrul comunității pecicane.

Proiectul este sprijinit financiar de Granturi SEE & Norvegiene prin intermediul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor.

Promotorul de proiect este Orașul Pecica, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica. Valoarea totală a proiectului este de 4.853.595,68 lei.

PROGRAM DE DEZVOLTARE A ABILITĂȚILOR PARENTALE, DE MANAGEMENT ȘI GESTIONARE A PROPRIILOR RESURSE

15 persoane, un grup mixt de femei și bărbați, din comunități cu risc de marginalizare socială, au participat la o nouă activitate organizată de experții Dgaspc Arad și cei ai Primăria Orașului Pecica în cadrul proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica.

Scopul acestor întâlniri îl reprezintă dezvoltarea capacităților individuale pentru persoanele de etnie romă din orașul Pecica – incluse în grupul țintă – prin participarea la programe de dezvoltare a abilităților parentale , de management și gestionare a propriilor resurse.

EDUCAȚIE SANITARĂ PENTRU BENEFICIARII DIN GRUPUL ȚINTĂ

Mediere sanitară, activități de promovare și facilitare a respectării regulilor elementare de igienă personală, igiena locuinței, igiena alimentației; reguli elementare de prevenire a bolilor infecto-contagioase și nutriție sănătoasă; educatie privind vaccinarea, educație contraceptivă sunt doar câteva din obiectivele pe care ni le propunem prin implementarea proiectului Creșterea incluziunii și abilitării romilor în Orașul Pecica – CZ Pecica.

MIȘCARE ÎN VACANȚA MARE

Activitățile sportive prevăzute în cadrul proiectului au continuat și în cursul lunii iulie. Din cauza temperaturilor ridicate, mai multe antrenamente s-au desfășurat dimineața sau la orele serii, atunci când mișcarea a fost plăcută.

Elevii pecicani, de etnie romă, română și maghiară, sunt bucuroși că au parte de mișcare și pe timpul vacanței de vară și abia așteaptă activitățile sportive.

Coordonatorii activităților sportive au organizat mai multe antrenamente la tenis de câmp, fotbal, baschet și volei, cu zeci de copii participanți.