Skip to content

Excursii tematice pentru copiii

Zeci de copii din orașul Pecica au putut lua parte, în mod gratuit, la activități organizate în mai multe locații din județul Arad, în cadrul „Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica”, finanțat din fonduri provenite de la Granturile Spațiului Economic European 2014-2021 (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și derulat de Primăria Orașului Pecica împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica.

Elevi de clasa primară și de gimnaziu de la mai multe unități ale Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” și ale Școlii Gimnaziale nr. 2, atât de etnie romă, cât și români, s-au bucurat de activitățile oferite de proiect.

După tabăra organizată în septembrie 2023, în zilele de 25-28 februarie un alt grup de elevi de la Școala Primară Nr. 1 din Cocota a petrecut trei zile în stațiunea de la poalele Munții Codru Moma, participând la activități educative, sportive și recreaționale.

O zi mai târziu a avut loc o excursie școlară la Herneacova, sat aparținător orașului Recaș din județul Timiș.

16 elevi ai liceului pecican au experimentat parcul de aventură cu 6 trasee prin copaci pe diferite nivele de dificultate. De asemenea au vizitat herghelia, unde au beneficiat de două ture de teren însoțiti de instructor și au s-au plimbat cu trăsura prin pădurea domeniului de aici.

Un grup de 16 copii și tineri a luat parte, în zilele de 28 și 29 februarie, la o excursie care a cuprins vizite la mai multe locații din județul Arad.

Elevii pecicani au început ziua la Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” din Macea, singura din țară care funcționează în mediul rural.

Parcul de 21,5 hectare cuprinde mii de specii de plante, arbuști și arbori, dar și Muzeul Botanic, Colecția de semințe, Herbarul, Muzeul Etnografic şi Muzeul Cinegetic.

După masa de prânz, elevii au făcut cunoștință cu Bazilica Maria Radna, cunoscut loc de pelerinaj și monument istoric din orașul Lipova, unde au văzut și pictura donată, acum 90 de ani, de enoriașii pecicani. Nu a putut lipsi din program explorarea dealului din spatele bisericii, cu Calea Crucii.

Cazarea peste noapte s-a făcut la Făget, de unde elevii pecicani au plecat mai departe, odihniți, spre Săvârșin.

Chiar dacă Domeniul Regal este închis până în vară, grupul pecican a primit permisiunea de a vizita Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și magazinul de suveniruri. Excursia s-a încheiat cu o plimbare în centrul comunei, ocazie cu care s-a servit și masa.

În cadrul proiectului, de aproape doi ani au loc activități educative, culturale și sportive care implică specialiști și beneficiari de toate vârstele, care află mai multe despre drepturile lor. Tinerii de etnie romă participă la antrenamente sportive și la ore de muzică tradițională, în 2023 fiind organizate mai multe spectacole de muzică romă, care au avut mare succes în rândul pecicanilor de toate etniile.