Skip to content

Mii de spectatori la Festivalul de Etnie Romă (GALERIE FOTO)

Pecicani de toate vârstele, alături de spectatori din mai multe localități din Arad și Timiș, precum și din Ungaria au sărbătorit spiritul multietnic al orașului, în cadrul Festivalului de Cultură Romă.

Evenimentul organizat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii şi abilitării romilor în orașul Pecica”, cu fonduri prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), a început cu o premieră: prezentarea programului și a proiectului și în limba romani, făcută de Mircea Barbu, realizatorul emisiunii Radio Timișoara dedicate comunității rome.

Primii au urcat pe scenă copii pecicani care au învățat să cânte la instrumente și dansuri tradiționale în cadrul proiectului, alături de prof. Marta Balázs.

Publicul i-a răsplătit cu aplauze, la fel ca și pe cei de la Ansamblul Arădeana, coordonat de Teodor Ban, care au venit cu un program de dansuri țigănești foarte colorate, atât în port, cât și în coregrafie.

Au urmat trei formații de dansuri tinere, din județul Timiș, înființate anul trecut, care colaborează în cadrul Companiei Culturale Lulughi Shukar (Floare Frumoasă) din Timișoara.

Formația de dansuri ETNIC a comunei Lenauheim, coordonată de Camelia Tudor, a început cu o scenetă comică, ce s-a transformat în spectacol de dansuri.

Muzica a fost asigurată de Orchestra Ansamblul Junii Timișului, formată din Emeric Nyari (saxofon), Jan Petrovici (orgă) și Traian Constantin (chitară), care a prezentat și momente de muzică, alături de Iasmina Petrovici, printre care și intonarea imnului romilor, „Gelem gelem” (în traducere: Mergeam, mergeam).

Partea de dansuri tradiționale rome a fost încheiată de formația reprezentativă a romilor din Banat, Roma Vest, înființată prin intermediul programului RO – Cultura, în cel de al doilea spectacol de al lor din carieră, dar entuziasmul și talentul tinerilor pregătiți de Adrian Mirescu a cucerit publicul.

În spiritul pecican multietnic, seara a continuat cu dansurile interpretate de cele două grupe de copii și tineri ale Ansamblului Păstrătorii Tradiției din Pecica, coordonate de Marin Stan. Cei mai mici dansatori au încântat prin apariție, iar tinerii, prin coregrafia executată cu precizie. Solista Alessia Ozoreanu a interpretat două cântece populare.

Cunoscutul cântăreț Sandu Ciorbă a urcat pe scenă în fața unei piețe pline și nu a dezamăgit publicul sosit din mai multe localități. Având o carieră de decenii în spate și o voce greu de egalat, interpretul clujean a susținut un concert de o oră, alături de formația sa.

 A urmat un alt gen muzical, mai pop, în concertul lui Jador, unul dintre cei mai în vogă artiști ai momentului.

Cântărețul și membrii orchestrei sale s-au simțit bine la Pecica, a coborât de mai multe ori de pe scenă și a mulțumit publicului pentru primirea călduroasă.

La cortul pregătit de organizatori, precum și în fața scenei, au fost amplasate imagini vechi sau reprezentative pentru cultura romă, unele cu inscripție bilingvă: română și romani.